Werken collageenpoeders echt tegen rimpels en reuma?

Werken collageenpoeders echt tegen rimpels en reuma?

 

Collageenweefsels zijn belangrijke weefsels in het lichaam. Collageen zorgt voor structuur, samenhang, elasticiteit en stevigheid van verschillende soorten bindweefsels. Denk hierbij aan kraakbeen, botten, pezen, gewrichtsbanden, de huid en bloedvaten.

Wist je dat er wel 28 soorten collageen bestaan? Hiervan bestaat 90% van het collageen in het lichaam uit type 1. De meeste weefsels en organen bevatten verschillende soorten collageen. Collageen is een lijmvormend, lichaamseigen eiwit en kan je zien als de bouwstenen van het lichaam. In het Grieks betekent collageen ‘kólla’ (lijm) en de toevoeging ‘gen’ betekent produceren. Collageen is dus een zeer essentiële bouwstof voor ons hele lichaam.

 

Collageen tegen reuma en artritis

Je kunt dus stellen dat collageen essentieel is voor een gezond lichaam, maar werkt het ook tegen rimpels en reuma? Studies en onderzoeken lopen enorm uiteen, maar het is bewezen dat een goede bron van ongedenatureerd collageen type 1 en 2 helpt bij o.a. artrose en reuma.

Goede bronnen van ongedenatureerd collageen zijn kippenborstbeen en eierschaalmembraan (het vliesje aan de binnenkant van de eierschaal). Een goede manier om ongedenatureerd collageen binnen te krijgen is bijvoorbeeld een bone broth soep (bottensoep) te maken. Of een voedingssupplement te nemen. [1]

 

Werken collageenpoeders echt tegen rimpels en reuma?
Collageen voor dikker haar en sterkere nagels

Uit studies met gehydrolyseerd collageen komt naar voren dat collageen zorgt voor dikker en sterker haar, maar ook sterkere nagels die sneller groeien. Gehydrolyseerd collageen wordt in tegenstelling tot andere vormen van collageen beter opgenomen door het lichaam.

 

Collageen tegen rimpels

En dan de hamvraag: werkt collageen ook tegen rimpels? Ook hier lopen de studies uiteen. Er is voldoende bewijs dat collageenpeptiden werken tegen rimpelvorming, uitdroging en zorgen voor meer elasticiteit van de huid. [2] Ook zien deelnemers die meededen aan het onderzoek een mooiere en egalere huid na het gebruik van collageen. [3].

 

Supplementen

Er zijn talloze collageensupplementen op de markt die claimen het wondermiddel tegen rimpels en huidveroudering te hebben. De meest betrouwbare collageensoorten lijken dus de ongedenatureerde collageen en de gehydrolyseerde collageen. Ook is er een supplement op de mark dat een collageencomplex heeft ontwikkeld, gemaakt van o.a. eierschalen en botten.[4]

 

Deze vitaminen zijn essentieel naast collageen

Hoewel collageen het wondermiddel lijkt, zijn er andere stoffen die wetenschappelijk (nog) beter werken tegen rimpels en huidveroudering. Om te beginnen is dat vitamine C. Vitamine C remt de afbraak van collageen en is een essentiële factor voor de collageensynthese.

Ook vitamine D is belangrijk voor de collageensynthese. Een vitamine D tekort vergroot de kans op collageenafbraak.
Vitamine A (Retinol) is een absolute huidverbeteraar. Echter een te hoog gehalte aan vitamine A kan juist de collageensynthese weer remmen.

 

Plantaardig je collageen boosten

Collageen zit enkel in dierlijke producten. Hoewel collageenpoeder vaak wordt gemaakt van dierlijke restproducten zoals vissenhuid en kippenbotten, eet je dat als vegan niet. Niet getreurd, er is naast vitamine C, A en D ook een bijzonder plantje dat je collageen een boost kan geven. Namelijk heermoes. Heermoes, ook wel paardenstaart of kattenstaart genoemd groeit ook in Nederland gewoon in het wild of in tuinen.

Hoewel heermoes giftig is voor dieren heeft het voor mensen een aantal fijne eigenschappen. Heermoes is namelijk één van de meest siliciumrijke planten. Silicium is onmisbaar voor de aanmaak van collageen, keratine en elastine. [5]

Heermoes is in supplementvorm verkrijgbaar, maar ook in theevorm. Helaas worden bij het maken van thee de meeste goede stoffen kapotgemaakt door de hitte. Supplementen van gedroogde heermoes is dus een betere keuze.

 

Meer mooie huid tips?

In mijn blog ‘Alle tips voor een mooie huid’ lees je nog meer huidverzorgingstips!

 

 

 

 

Bronnen:
1. https://www.orthokennis.nl/nutrienten/collageen
2. https://www.jmnn.org/article.asp?issn=2278-1870;year=2015;volume=4;issue=1;spage=47;epage=53;aulast=Borumand&_ga=2.68232721.1403488783.1647690818-1483110062.1647690818
3.https://www.researchgate.net/publication/259628887_Oral_Intake_of_Specific_Bioactive_Collagen_Peptides_Reduces_Skin_Wrinkles_and_Increases_Dermal_Matrix_Synthesis
4. https://www.amazon.com/Vital-Vitamins-Multi-Collagen-Complex/dp/B07WZVX3L1
5. https://m.orthokennis.nl/nutrienten/silicium

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.