Ja ja, de Sint is weer in het land en daar hoort natuurlijk wat lekkers bij. Wat dacht je van verantwoorde pepernoten en gevulde speculaas? Dit jaar maakte ik zelf taai taai popjes. Het ziet er leuk uit en is leuk om te maken, ook met kinderen. Dit is een oer oud Hollands recept met pure ingrediënten zonder smaakversterkers en geraffineerde suikers. Want toen ik op de verpakking keek van de taai taai uit de supermarkt schok ik me nogal een hoedje. Wat een ongezonde ingrediënten. Dat hoeft helemaal niet. Af en toe snoepen hoort erbij, maar dan wel het liefst troepvrij.
Taai taai zelf maken
Ingrediënten
330 gram vloeibare honing
½ ei
150 gram bloem
150 gram roggebloem
12 gram bakpoeder
½ theelepel anijszaad
1 grote eetlepel koek & speculaaskruiden
Mespuntje zout
Koekjes uitsteker
Zo maak je het
Meng de honing met een half ei. Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom, voeg het honing-eimengesel toe en meng alles met de overige ingrediënten met een houten lepel tot een samenhangend geheel. Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg. Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai-taaideeg in dit stadium erg plakkerig kan zijn.
Laat het deeg minimaal een halve dag rusten op kamertemperatuur in een afgesloten kom met folie. Rol het daarna tussen twee met olie of boter bestreken vellen bakpapier uit tot een plak van ca. 1 cm dikte. Snijd het deeg in de gewenste vorm(en) of druk uit met een koekjes steker. Bestrijk de taai taai popjes evt. nog met wat eigeel voor een mooi glimmend laagje. Bak gaar in 15 tot 20 minuten op een op 200 graden voorverwarmde oven. Laat even een half uurtje afkoelen en enjoy!