Broodje paddenstoelen-shoarma met tzatziki
Dit recept stond al heel lang op de planning om te maken èn te fotograferen voor op de site. En daar is’ie dan! Hier thuis een absolute favoriet.
Omdat we de laatste tijd heel druk zijn is het fijn om snelle, lekkere en toch gezonde maaltijden op tafel te zetten. Dit broodje paddenstoelen-shoarma met tzatziki is een megalekkere healthy fastfood maaltijd en staat zeker binnen een half uurtje op tafel.
De ‘shoarma’ wordt in dit recept van oesterzwammen gemaakt. Paddenstoelen nemen snel en goed smaken van kruiden op en hebben een lekkere, stevige bite.
De kunst is om niet teveel (kokos)olie te gebruiken en de olie voordat je paddenstoelen bakt flink heet laat worden. Paddenstoelen nemen namelijk ook olie op als een spons en daarvan worden ze vet en glibberig. Dat wil je natuurlijk niet. Ook hoef je paddenstoelen helemaal niet heel lang te bakken. Dan verliezen ze hun smaak.
Oesterzwammen zijn gezond. Ze bevatten o.a. veel vezels, eiwitten, en veel B vitamines die goed zijn voor het energiemetabolisme en de huid. Ook zijn ze zeer laag in calorieën. Nog geen 50 kcal per 100 gram!
Kortom een heel lekker en gezond broodje met zelfgemaakte tzatziki, paprika, ui en sla. Vooral de rauwe knoflook in de tzatziki is gezond en werkt als natuurlijk antibioticum.
Veel plezier met maken en eetsmakelijk!
Pitabroodje paddenstoelen-shoarma met tzatziki
Ingrediënten voor 4 broodjes
Paddenstoelen-shoarma:
2 uien
1 paprika
300 gr oesterzwammen
2 el shoarmakruiden
50 ml water
Zout
1 el honing
Tzatziki:
2 uitgeperste knoflookteentjes
1/2 geraspte komkommer
200 ml yoghurt
2 tl dille
1 tl komijn
Snuf zout
1/2 el honing
Voor erbij:
Sambal
(Romaine) sla
4 (spelt)pitabroodjes
Zo maak je het:
- Doe alle ingrediënten voor de tzatzikisaus in een kom en roer door elkaar en zet even weg.
- Snijd de uien in halve ringen, de paprika in reepjes en de paddenstoelen in repen.
- Bak dan de pitabroodjes af in de oven, grill of broodrooster.
- Bak ondertussen de uien 8-10 minuten aan in een eetlepel kokosolie. Voeg dan de paprikareepjes toe en bak even mee.
- Bak dan de oesterzwamreepjes mee samen met de shoarmakruiden en voeg 50 ml water toe. Bak het geheel ongeveer 8 tot 10 minuutjes.
- Voeg dan nog wat honing toe en maak op smaak met evt. nog wat zout.
- Doe wat sla tussen de pitabroodjes en vul ze met de paddenstoelen-shoarma samen met evt. sambal en de tzatziki.