Nooit meer een koortslip

Tot een aantal jaar geleden had ik zelf vaak last van een koortslip alias het Herpes simplex virus. Sinds ik gezonder en gevarieerder eet, meer ben gaan bewegen en daardoor mijn weerstand in topconditie is, heb ik NOOIT meer last gehad van een koortslip!  

Ik weet als geen ander hoe vervelend het kan zijn die nare en pijnlijke blaasjes op je lip. Bij deze wat tips om een koortslip te voorkomen en bestrijden.

Help een koortslip

Je kent het misschien wel… Je wordt ’s ochtends wakker en ineens voel je een blaar op je lip en ja hoor… je hebt een koortslip te pakken. Oftewel; het Herpes simplex virus. Er wordt altijd een hoop heisa over gemaakt als je bijvoorbeeld op je werk aan komt met zo’n ‘fijn geval’ op je lip. Je krijgt opmerkingen als: “Heb je weer met iemand staan zoenen” of nog erger:  “Gatver! Wat heb jij nou op je lip?!”.

Je bent niet de enige

Dit is totaal onterecht. Ongeveer 90 procent van de mensen draagt het virus bij zich, alleen bij ongeveer 20 procent komt het virus tot uiting. Hoe dat kan is niet bekend. Meestal wordt het virus door gegeven door ouders aan hun kinderen.

Voor baby’s is het virus gevaarlijk, maar voor volwassenen niet. Mensen die het Herpes virus bij zich dragen, maar waarbij het nooit tot uiting komt, is het virus toch overdraagbaar via huid op huid contact. Dit houdt dus niet in dat als je een koortslip hebt, je per definitie hebt staan zoenen met iemand.

Overdraagbaar

Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Hygiëne is als je koortsblaasjes hebt dus heel belangrijk. Als je aan de koortslip hebt gezeten, meteen je handen wassen. Let ook goed op het goed schoonhouden van o.a. : kussenslopen, washandjes, handdoeken, glazen, bestek, tandenborstel, lippenstift of lipgloss en handschoenen. Zodra de huid genezen is, is het virus niet meer besmettelijk.

Piept er toch nog een koortslip tussendoor dan kun je niets anders doen dan het laten uitdrogen en wachten tot’ie weggaat. Toch?

Bij dat laatste wilde ik het toch niet laten zitten en was ik jaren opzoek naar een middel tegen de koortslip en een middel waardoor deze heel gauw weer verdwijnt als hij er dan toch is. Ik denk dat ik zo ongeveer alles geprobeerd heb: zalfjes, pilletjes, huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, waaronder: azijn, zout, honing, olijfolie, pure alcohol, tonic en aceton. Niets, maar dan ook niets hielp bij mij.  Normaal duurt het een week tot 10 dagen tot dat de koortslip verdwenen is, maar ik heb nu iets ontdekt waardoor dat sneller kan.

Aciclovir

Aciclovir is te verkrijgen in tablet- of crèmevorm. Voel je een eerste prikkel op je lip en/of jeukt het? Dan dit kan een beginnende koortslip zijn. Aciclovir kan een beginnende koortslip voorkomen. Dus gauw smeren bij de eerste tekenen van een uitbraak.

L-lycine

Dit zijn tabletten van 500 of 1000 milligram. Dit middel remt onder andere het Herpes virus en heeft zover bekent geen bijwerkingen. Je kunt het dus preventief slikken bijvoorbeeld als je een verminderde weerstand hebt om koortslippen te voorkomen. Als je nu wel een koortslip hebt, is het aan te raden de pillen te slikken om het herstel te bevorderen en nog 2 weken daarna om verdere uitspattingen te voorkomen.

Zinksulfaat gel

Zinksulfaat gel is te koop bij de apotheek voor een euro of 6. Deze gel droogt de koortslip uit, verlicht de jeuk en pijn. Ook dit middel heeft geen bijwerkingen. Smeer het wel alleen op het plekje en niet op de rest van je lippen anders drogen je lippen ook uit en verspreid je het virus. Als de koortslip volledig is uitgedroogd, blijft er alleen nog een donker korstje over. Ook niet heel mooi om te zien, maar goed dit is het laatste stadium. Niet aan het korstje pulken, het eraf bijten of trekken, want dan wordt het weer een wondje en duurt het weer langer voordat je lip genezen is. Geduld in deze is dus letterlijk een schone zaak.

Vitaminen

Naast een gezond voedings- en beweegpatroon raad ik vitamine C tabletten aan en een goede multivitaminen om je weerstand een extra boost te geven. Je bent uiteindelijk wat je eet. Een gezond voedingspatroon creëren met gezonde en lekkere recepten? Kijk dan eens hier. 

 

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.