Salade van snijbiet, gele courgette en Oost Indische kers

Lauwwarme salade met snijbiet, gele courgette & Oost Indische kers

Lauwwarme salade met snijbiet, gele courgette & Oost Indische kers

 

Koken uit de pluktuin

Soms, maar eigenlijk te weinig, ga ik naar een pluktuin waar je o.a. je eigen groenten en fruit kunt plukken. Een waar paradijs voor een beetje foodie. Alles is zo vol van smaak en ruikt zo heerlijk. Veel lekkerder dan uit de supermarkt. 

Dit keer plukte ik o.a. snijbiet, gele courgette en Oost Indische kers. Ik maakte er een hele lekkere en megagezonde lauwwarme maaltijdsalade salade van met feta, pecannoten en een dressing van appelazijn en honing. Een waar feestmaal en een plaatje op je bord vol met kleur.

 

Is snijbiet gezond?

Snijbiet wordt ook wel warmoes genoemd en is heel heel heel gezond. Het bevat talloze vitaminen en mineralen waaronder veel vitamine C, K, A en calcium. Calcium is o.a. goed voor de botten.

Vroeger werd snijbiet gebruikt als medicijn bij bloed en darm ziekten, om te wonden mee te behandelen en om een slechte adem tegen te gaan na het eten van knoflook. Snijbiet werkt vochtafdrijvend en laxerend en is door de fytonutriënten zeer goed voor het immuunsysteem.

Door het hoge gehalte vitamine K in snijbiet, maar liefst 700% per 100 gram, is snijbiet vooral goed voor de hersenen. Er zijn artsen mensen behandelen met Alzheimer door middel van snijbiet, zodat de hersenen weer beter gaan functioneren. Vitamine K houdt de schade die aan neuronen in het brein wordt aangericht in de hand. Verder is vitamine K goed voor de osteoporosische activiteit in de botten. Het maakt de botten sterker.

 

Oxaalzuur in snijbiet

Een kleine kanttekening is dat snijbiet, net als bijvoorbeeld spinazie en rabarber, rijk is aan oxaalzuur. Een teveel aan oxaalzuur zorgt ervoor dat calcium en ijzer worden onttrokken aan het lichaam. Met name mensen met een lekkende darm kunnen nare klachten krijgen van een hoge dosis oxaalzuur. Maar als je gezond bent en een gevarieerd eetpatroon hebt kan je lichaam best wel wat oxaalzuur verdragen.

Er wordt gezegd dat oxaalzuur zich bindt aan de eierschaal als je eieren mee kookt. Sommige hebben ook goede ervaringen met gewoonweg een stukje schoolkrijt meekoken.

 

Oost Indische kers, de wonder bloem

Ook Oost Indische kers is een gezondheidsbom. Zowel de bloem als de blaadjes zijn eetbaar en hebben een pittig smaakje.

De Oost Indische kers wordt in de farmaceutische industrie veel gebruikt in weerstands-verhogende preparaten. Ook werkt het tegen kaalheid, zorgt het voor een goede doorbloeding en helpt bij urinewegontstekingen en blaasontsteking.

Ook werkt Oost Indische kers goed bij griep, bronchitis en astmatische klachten en werkt het slijmoplossend. En als bonus remt dit vrolijke bloemetje ook nog een te snel werkende schildklier en ontgift het de lever. Kortom een wonder bloem!

 

Lauwwarme salade met snijbiet, gele courgette & Oost Indische kers

 

Ingrediënten voor 1 salade 

6 grote snijbieten

1 kleine gele courgette

30 gr feta

Handje pecannoten

Een paar Oost Indische kers bloemen en blaadjes

Zout & peper

Voor de dressing

3 el appelazijn

1 el olijfolie

1/2 el honing

Peper

 

Zo maak je het

Was de groenten en dep droog.

Snijd de courgette in dunne plakken en grill ze in een grillpan of elektrische grill gaar met een klein beetje olijfolie, zout en peper.

Snijd ondertussen de snijbiet in reepjes en wok de stengels eerst even een paar minuutjes in wat kokosolie.

Doe dan de reepjes bladeren van de snijbiet erbij en wok even een minuut of 3 op hoog vuur. Maak op smaak met wat zout, peper en evt. een beetje citroensap.

Haal de pan van het vuur en laat de courgette en snijbiet even een beetje afkoelen terwijl je de dressing maakt.

Doe voor de dressing alle ingrediënten in een kommetje en roer door met een vork.

Hussel de courgette en de snijbiet door elkaar en verdeel over een bord. Top af met de feta, Oost Indische kers, pecannoten en de dressing.

Enjoy!

 

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.