Gezonde quiche met spruitjes en zoete aardappel
1 uur en 40 min. incl. oventijd
Zin in een gezonde quiche die helemaal herfst-proof is? Dan zit je helemaal goed met deze comfortfood quiche. Net even wat gezonder dan een gewone quiche door de volkorenbodem en de groenten.
Spruitjes bevatten veel vitamine C en ook -K. Vitamine K is een vitamine die tot de groep van vet oplosbare vitamines hoort, net als vitamines A, D en E. Dit houdt in dat deze vitaminen opgeslagen worden in het vetweefsel en zo als voorraadje kunnen fungeren. In water oplosbare vitaminen zoals vitamine C worden direct gebruik en bij een overschot scheidt het lichaam het automatisch weer uit. Vitamine K zorgt onder andere voor een normale bloedstolling maar ook voor sterke botten en gezonde bloedvaten.
Gezonde quiche met spruitjes en zoete aardappel
Ingrediënten 4-6 personen
200 gr spruitjes
200 gr zoete aardappel
4 eieren
100 gr ricotta
100 gr feta
100 gr gerookte kipreepjes
1 el tijm
Zout & peper
Hand pecannoten
Voor de bodem
300 gr volkorenbloem
100 gr fijne havermout
180 gr roomboter (op kamertemperatuur)
2 eieren
6 el lijnzaad
Flinke snuf zout
Benodigdheden: taartvorm medium, bakpapier en bonen of rijst voor tijdens het bakken van de bodem als lege vulling.
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de bodem door de ingrediënten van de bodem tot een deeg te kneden. Ik deed dit met de keukenmachine met deeghaken.
Verdeel het deeg over een ingevette medium taartvorm. Leg daarop het bakpapier en vul met de rijst of bonen zodat de taartbodem niet gaat rijzen tijdens het bakken. Bak de bodem 12 tot 15 minuutjes. Haal als deze klaar is uit de oven en zet even weg.
Haal de vorm uit de oven en verwijder het bakpapier met vulling en bak de bodem nog even 10 minuten zonder.
Snijd ondertussen het kontje van de spruiten en de spruiten doormidden. Schil de zoete aardappelen en snijd ik blokjes zo klein als dobbelsteentjes.
Breng wat water aan de kook en blancheer de spruiten en zoete aardappel een minuut of 3 a 4. Giet af in een zeef en laat heel goed uitlekken.
Klop in een kom dan 4 eieren luchtig en voeg de ricotta, flink wat zout, peper en een eetlepel tijm toe en meng met de garde goed door elkaar. Brokkel dan de feta erdoor en roer de gerookte kipreepjes erdoor.
Doe de groenten in de taartvorm en giet het ricotta mengsel erover. Bak de taart af in 30 tot 40 minuten op 200 graden.
Laat de taart even 5 minuten afkoelen en bestrooi ondertussen met de pecannoten.
Enjoy!